Το Μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς

Στα όρια της πόλης, στις παρυφές του λόφου της Περάνθης, είναι κτισμένο το Μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς. Εντός του Μοναστηριού βρίσκεται Ναός των μέσων του 13ου αιώνα μ.Χ., αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου, ονομάστηκε δε «Κάτω Παναγιά» σε αντιδιαστολή με το Ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας.

Είναι μια από τις τρεις μονές που ίδρυσε ο Μιχαήλ Β’ Άγγελος Κομνηνός Δούκας, ζητώντας συγχώρεση από τη σύζυγό του Βασίλισσα Θεοδώρα για την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Ο Ναός έχει σχήμα σταυρεπίστεγης τρίκλιτης βασιλικής και έχει εν μέρει κατασκευαστεί με υλικά που έχουν παρθεί από κτήρια της αρχαίας Αμβρακίας.

Η ιδιαιτερότητά του είναι οι εξωτερικές τοιχογραφίες των αρχών του 18ου αιώνα μ.Χ., με σκηνές από τη Δευτέρα Παρουσία και την Παλαιά Διαθήκη.

Στο εσωτερικό του Ναού, ο αρχικός γραπτός διάκοσμος δεν έχει διασωθεί και αυτό που βλέπει ο πιστός είναι το δεύτερο στρώμα τοιχογραφιών, οι οποίες χρονολογουνται στις αρχές του 18ου αιώνα μ.Χ. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η αποτύπωση στον τρούλο της σκηνής της Ανάληψης αντί – ως συνήθως – της μορφής του Παντοκράτορα.